Gott nytt år!

    Skrivet den 2008-12-31 kl. 16:17:14

2008. Vilket jävla år. Vi har hunnit vara i helvetet och vända både en och två gånger och för första gången på länge får vi fira nyår i toppen.

Jag satt och läste igenom alla inlägg jag skrivit från januari till augusti tidigare och det har verkligen varit både upp och ner. Året började med att Jesse Niinimäki fick sparken för sista gången och Luleå låg på en elfteplats i tabellen. Missnöjet var minst sagt stort med det mesta i Luleå Hockey och många var vi som ville se ett tränarbyte som aldrig kom. I februari kom den stora protesten från Luleåfans när man tömde ståplatsläktaren under halva sista perioden i en match mot Modo, en protest mot alla de som styrde och ställde lite som de ville i klubben. Det var också då som Roger Rönnberg påstod att vi inte var några riktiga fans, och så arg som jag var då har jag nog sällan varit.

De sista månaderna var jag helt övertygad om att det skulle bli kvalserien, mest för att inte hoppas på för mycket. Och när det bara återstod ett par matcher var allting tvunget att gå vår väg - någonting som i princip aldrig hade hänt under resten av säsongen. Mora var tvugna att förlora typ tre matcher och Brynäs fick inte ta mer än tre poäng på sina sista eller någonting sånt. Och det gick vägen. Sista matchen blev helt avgörande då det stod mellan oss och Mora, där vi var tvugna att ta minst två poäng mer än Mora. Luleå Hockey gjorde sitt i matchen mot Timrå, men nere i Linköping gjorde Mora allt för att förstöra. De hämtade upp ett underläge med 5-3 i slutet och fick matchen till förlängning. Och uppe i Luleå stod vi kvar på läktaren och väntade, först med bara Radiosporten som enda hjälpmedel, men senare också med bild. De minuterna var nog de värsta i mitt liv. Sen gjorde Linköping, eller snarare Tomas Surovy, 6-5 och saken var klar. Luleå Hockey klarade elitseriekontraktet utan att behöva kvala! Vilt jubel utbröt och festen var igång.

Under sommaren som gick skedde förändringar både i spelartruppen och i ledningen. Två nya klubbdirektörer klev på sitt jobb, och Osten kom tillbaka till Luleå, den här gången som sportchef. Sportrådet avskaffades och ytterligare ett par personer lämnade Luleå Hockey. Värvningsarbetet kändes lite tvivelaktigt utan något riktigt stort namn för att täcka förlusterna vi hade gjort och med ett par spelare som skulle testas innan besked om vidare kontrakt kunde ges. I slutändan blev Pierre Johnsson, Jonas Almtorp, Kristofer Berglund och Radek Philipp årets nya spelare. Tror inte att någon ångrar det idag.

Sommaren tog slut och säsongen 08/09 inleddes med förlust mot Djurgården innan årets första derbyseger bärgades. Men sen gick det utför. Sju raka förluster, sist i tabellen och återigen var det många som ropade efter förändring på tränarsidan. Men precis som förra året hände ingenting. Eller jo, en sak. Kung Lubos återvände tidigare än vad det var tänkt från början. Och då vände det sakta men säkert och till slut stod Luleå där med elva raka matcher med poäng, inte en enda förlust på hela november och som seriens formstarkaste lag. Ytterligare en månad senare har man hunnit vara ända längt upp på toppen. Visserligen fick vi inte stanna där så länge, men vi är med och kämpar om platserna i toppen.

Luleå Hockey har gjort det alla trodde var omöjligt. De har gått från absoluta botten till toppen, och trots att vi har den galet jämna serien i övrigt att tacka så är det en fruktansvärt bra prestation. Inte bara laget har gjort en ordentlig uppryckning. Föreningen Luleå Hockey känns seriösare än på mycket länge, och jag hoppas att detta bara är början på någonting mycket mer. Jag är sjukt stolt över att kalla mig Luleåsupporter!

Till alla läsare, bloggare, Luleåfans och andra som vill ta åt sig:
GOTT NYTT ÅR!

Tack för kaffet!

    Skrivet den 2008-12-31 kl. 00:54:58

Inte så jättetråkigt att avsluta året med en vinst mot Färjestad.

Luleå började bäst och gjorde också matchens första mål efter att Bartecko satt ett friläge. Men vilket jäkla pass av Chabada! Efter målet tog Färjestad över, och den andra perioden gick helt och hållet till dem. Luleå ska vara glada att Färjestad bara hade mäktat med ett mål när den andra perioden var slut, FBK var rätt överlägsna. Hur t.ex. Jesper Mattson kunde missa helt öppet mål kan inte jag förklara... Tredje perioden var lite mer böljande med ett visst FBK-övertag. Men Janne Sandström drog in sitt patenterade dragskott bakom Jonas Gustavsson och matchen var vunnen.

Hyfsad comeback av Tommi Miettinen - assist på båda målen. Snälla säg att detta är vad som kommer att få igång förstakedjan ordentligt!

Ejdepalm var inte så dålig som man var rädd för. Skönt det, men Pierre får gärna vara tillbaka på lördag ändå.

Gusten gjorde en kanonmatch idag! Skönt att vi har två målvakter som håller måttet just nu.

Julen firade vi som etta i tabellen, nyår firar vi som trea.
Inte så illa pinkat det heller.

Färjestad...

    Skrivet den 2008-12-30 kl. 15:44:25

Så var det då dags att möta Färjestad igen, laget som bröt den fina poängsviten vi hade tidigare. Som jag har nämnt tidigare så är Färjestad ett av de lagen som är skönast att vinna mot. Men samtidigt är jag väldigt delad när vi möter dem. På bortaplan är det det värsta laget jag vet, och jag hade helst bara mött dem på hemmaplan vilket jag tycker är mycket roligare. Har fortfarande kvar minnet av den där helt sjuka matchen som till sist slutade 6-5 för två säsonger sedan.

Tommi Miettinen är som sagt tillbaka, och precis som jag hade önskat går han in i förstakedjan. Egentligen så finns det ju ingenting att förlora på att sätta honom där direkt. Annars blir det inte riktigt som jag hade tänkt mig det, utan Viktor Lindgren går in i tredjekedjan och vi får en L-kedja som fjärde, men med Emil Lundberg som den tredje länken. Fröshaug är alltså extraforward igen. Jag tycker faktiskt att det är dags för honom att få lite mer förtroende nu, istället för t.ex. Emil. Men, men...

Pierre Johnsson är tveksam till spel ikväll, och kommer då att ersättas av Ejdepalm. Känns inte som ett byte som går jämnt ut... Till sist kommer inte Modig att spela ikväll på grund av hjärnskakningen han fick av pucken som däckade honom i söndags. Alltså får Gusten chansen igen och jag hoppas att han är riktigt taggad och gör en bra match, för det kommer behövas.

Utan att ens ha sett matchen i söndags kan jag konstatera att det krävs en jäkla uppryckning till ikväll för att vinna, det var länge sen vi förlorade två matcher i rad och det har jag inte tänkt att vi ska göra ikväll heller.

Glädjebesked!

    Skrivet den 2008-12-29 kl. 19:46:29

Tommi Miettinen är tillbaka! Äntligen!

Imorgon har det gått exakt två månader sen den där kvällen i Göteborg då Miettinen slet av korsbandet och många befarade att säsongen skulle vara över för Luleås dittills kanske bästa spelare. Imorgon är han tillbaka i spel igen efter både ett och två bakslag under rehabiliteringen.

Det är nästan helt osannolikt att Luleå Hockey på bara några månader har fått korsbandsskador på tre spelare, men alla tre har kommit tillbaka efter väldigt mycket kortare tid än vad som är vanligt vid korsbandsskador.

Nu lär väl kanske inte Miettinen gå in och spela med full speltid direkt, men när han gör det är första- och andrakedjan givna. Sen får vi väl se hur Rograrna väljer att komponera de andra kedjorna, men jag skulle kunna gissa på någonting likt dem här nere, då man också får tillbaka den gamla L-kedjan som kunde snurra ganska friskt med motståndarna under den tiden då de spelade ihop. Jag förväntar mig lite mer av Micke Lidhammar, och förhoppningsvis kan han komma till rätta i den tidigare fungerande kedjan. Burström och Almtorp är givna i tredjekedjan, och då får alltså Fröshaug och Lundberg konkurrera om den sista platsen där om fjärdekedjan går som jag hoppas. Alltså:

Bartecko - Miettinen - Chabada
Omark - Harju - Lavander
Burström - Lundberg/Fröshaug - Almtorp
Lindgren - Lindqvist - Lidhammar

Snart lägger jag av...

    Skrivet den 2008-12-28 kl. 17:18:18

Luleå verkade börja den andra perioden så bra med både frilägen och en straff, som Johan Harju brände. Efter det blev det bara pannkaka av allt. Rögle fick ett mål som Modig verkade ha väldigt mycket åsikter om och efter det känns det som att allt har ballat ur. Modig fick för sitt snackande 10 minuter. Bara ett par minuter senare åker även Martin Chabada ut på tio minuter. Sekunder senare boarding på Lidhammar. Varför tar inte R&R time out?! Det känns ju som att allting bara går åt helvete just nu. Nu åkte Obsut också... Snart åker radion av hos mig och då tänker jag aldrig mer slå på den. Det går aldrig bra för Luleå när jag lyssnar.

KÄMPA!

Första perioden...

    Skrivet den 2008-12-28 kl. 16:40:30

Vilken plåga det var att lyssna på första perioden! Utan att ens ha sett matchen kan jag bara hoppas att Luleå verkligen skärper till sig. Det känns ju som att Rögle har haft bud på både ett och två mål till utöver det de redan har gjort. Än värre blir det av att kvällens domare heter Sören Persson. Kan inte tänka mig att något lag vill ha honom som domare. Nej, bättre måste det bli om vi ska få med oss några poäng ikväll...

Söndagshockey...

    Skrivet den 2008-12-28 kl. 15:37:24

Hockey på en söndag är inte precis någonting man är van vid, och inte heller hjälper det min dagvildhet efter allt julfirande. Men det får gå ändå.

Luleå Hockey har tagit sig så långt ner i landet som det går, Rögle står alltså för motståndet idag. Och det är skilda världar som möts. Luleå Hockey har tagit poäng fem matcher i rad - Rögle har inte vunnit på åtta. Förhoppningsvis blir det inga trendbrott ikväll.

I Rögle verkar det fortfarande vara lite skador här och där, bland annat är en Abbott på skadelistan ikväll. Luleå har samma lag som de hade i fredags, alltså är det bara Miettinen som saknas.

Jag vill se att Luleå gör en bättre match idag än vad man gjorde mot Modo, och även att effektiviteten i powerplay fortsätter. Jag har definitivt inte räknat in någon seger mot Rögle i förväg trots att formkurvorna inte pekar ens lite till fördel för dem, de har ju ändå visat tidigare att de kan spela bra. Men Luleå ska kunna bättre. Jag hoppas bara att man aldrig någonsin den här säsongen, oavsett hur bra det går i kommande matcher, faller in i någon slags falsk trygghet bara för att det går bra och börjar glassa runt. Även om det låter klyschigt så är det faktiskt det hårda jobbet som har tagit Luleå Hockey till den topp de just nu befinner sig på och det är också vad som krävs för att stanna kvar där.

Premiärvinst för Sverige...

    Skrivet den 2008-12-27 kl. 03:16:06

Så var då årets JVM igång. Riktigt kul tycker jag, som rankar JVM högre än alla dessa onödiga EHT-matcher samt VM för Tre Kronor. Tråkigt nog finns ingen spelare från Luleå med, Robin Olsson var nog den som var närmast en plats men hans skadefyllda höst förstörde antagligen en hel del.

Efter första perioden trodde jag att Sverige skulle vinna ganska lätt som man spelade ut Finland, men i andra perioden kom finnarna igen och till slut blev det spännande ändå. När slutsignalen gick var det ändå Sverige som stod som vinnare med 3-1 efter att Mikael Backlund satt sista målet i öppen kasse. Skönt med en bra start, ska bli kul att följa det här laget som innehåller massa intressanta spelare. Nu ska jag bara försöka lära mig vilka spelare som döljer sig bakom vilka nummer också. 4, 22, 26, 9 och 7 har satt sig hittills...

Vackert...

    Skrivet den 2008-12-26 kl. 23:31:52


Äntligen, äntligen, äntligen!

    Skrivet den 2008-12-26 kl. 22:24:56

Äntligen 1: Martin Chabada gjorde mål igen! Senast han gjorde det var... Ja, längesen.
Äntligen 2: Luleå gjorde mål i öppen kasse. Första gången den här säsongen...
Äntligen 3: Vi är bäst! Nu har vi inte längre någonting fult, svart och gult som skräpar ovanför oss. Luleå Hockey leder Elitserien! När hände det sist? Men, it ain't over!

Jag var inte alls säker på seger i början av matchen. Luleå spred puckarna runt omkring sig och kändes inte riktigt på hugget. Men ju längre matchen led, desto mer gick Luleå Hockey att känna igen. Dessutom var det lite grinigt och gruffigt efter nästan varje avblåsning. Härligt!

Det är nästan så att jag vill skita i att skriva om Omark och Harju, för allt är redan sagt om dem. De är fantastiska och det känns förjävligt att vi inte kommer att få behålla dem till nästa säsong. Gissa om hela hallen höll andan när Omark vred sig i smärtor i andra perioden? Något lättare att andas var det när han bara minuter senare spelade fram Harju till Luleås tredje mål på exakt samma sätt som vid det andra.

Mattias Timander försökte uppenbarligen att plocka bort Luleås bästa spelare ur matchen. Först Omark, sen Philipp. Vad han inte hade tagit reda på var att spelarna här uppe är av hårt virke och kör på, om man så knappt kan gå.

Äntligen!

Färdigjulat...

    Skrivet den 2008-12-26 kl. 12:39:45

Sådär, då var det över för i år också och nu är det dags att återgå till rutinerna. Sjutton dagar har gått utan att jag har satt min fot i Coop, lite väl mycket kan jag tycka trots att vi har haft en delad förstaplats att umgås lite extra med. Ändå har jag inte riktigt vant mig...

Många frågor finns att ställa inför matchen. Hur är formen? Är Modig knäckt? Hur bra är Modo när de får tillbaka nästan alla sina spelare? Ja, det är väl bara en bråkdel av dem. Men frågan som står högst upp på min lista är: Spelar Tommi Miettinen? Har fortfarande inte sett någon laguppställning, så det får väl bli en överraskning om det nu är så att han spelar.

Nu kan man väl också säga att det börjar bli dags för Fröshaug att visa sig från sin bästa sida. Daniel Olofssons uttåg ur laget innebär ju antagligen mer speltid för honom, men förhoppningsvis är det bara en positiv förändring. Är ju trots allt lite lättare att uträtta någonting om man får mer tid på sig. Men å andra sidan kom jag på att om Tommi gör comeback så har man 13 tillgängliga forwards igen... Men lite konkurrens kan väl ingen må dåligt av?

Ingenting är sig likt i år som alla vet vid det här laget, och när nu Elitserien börjar igen är Luleå de som alla jagar. Inte de som jagar alla andra. Hur reagerar man på det?

Modos supportrar verkar också ta sig upp hit för lite annandagshockey. Det känns alltid lite roligare när Luleåfansen inte är ensamma i hallen, tror att alla tänder till lite extra. Dessutom sägs det bli mycket folk utöver det också, ännu roligare!

Klockan går ganska sakta nu kan jag meddela...

God Jul!

    Skrivet den 2008-12-23 kl. 17:18:53

Till alla bloggare, läsare och andra som känner sig träffade:
GOD JUL!


Ward och lite till...

    Skrivet den 2008-12-22 kl. 15:03:48

Lance Ward ryktas helt plötsligt vara aktuell för Luleå inför nästa säsong, eller redan i januari. Jag är delad på mitten när det gäller det.

Ena halvan säger ja. Ward skulle antagligen bli publikfavorit efter sin första tackling eller sitt första slagsmål. Såna spelare har inte svårt för att bli omtyckta i Luleå. Dessutom skulle vi få en spelare som för en gångs skull står upp för sina medspelare, framförallt målvakten då. Dagens spelare är lite för mesiga på den punkten och rör knappt motståndarna om de så hugger av händerna på Modig/Gusten.

Den andra halvan säger nej. Redan i år så blir det definitivt nej. Jag vill faktiskt behålla alla backar vi har just nu till nästa säsong, med undantag för Ejdepalm (som dock redan har kontrakt). Vems plats ska Ward då ta? Sjundeback går det ju inte att ha honom som med tanke på att Ward lär kosta en hel del, artistkontrakt nämdes i artikeln jag läste. Överhuvudtaget så tycker jag inte att Ward ska in på något artistkontrakt om han skulle komma. Sen är det ju det där med utvisningarna... Wards spelmässiga kvaliteter har jag inte så bra koll på, men om man läser runt lite så blir man lite tveksam över det också.

Så, jag vet faktiskt inte men det lutar mest åt nej...

* * *

Nej, vi fick inte heller den här gången hem alla spelare hela från en landslagsturnering. Men hur illa är Berglunds skada? Är det hjärnskakning kan han ju vara tillbaka inom en vecka, axeln kan eventuellt vara lite besvärligare...

Hoppas inte Modig tog allt för mycket stryk av att inte få spela mer än de där två perioderna.

* * *

Det var ytterligare någonting jag tänkte på, men... Minnet är visst bra men kort.

Tvillingar på besök...

    Skrivet den 2008-12-20 kl. 20:07:17

För någon vecka sedan var Osten iväg på en resa söderut, där han bland annat kollade in tvillingarna Oscar och Victor Ahlström, 21 år, i Huddinge. Båda två snittar ca en poäng/match i Allsvenskan, och det i ett av seriens sämsta lag. I helgen är de här uppe i Luleå för att träna och få en liten inblick i föreningen.

Måste säga att jag gillar detta starkt! Inte nog med att spelarna får komma hit och skaffa sig lite intryck och träffa folk kring laget så visar man ju också att man inte bara snackar, utan faktiskt gör saker för att få spelare att välja Luleå Hockey före andra lag. Det är ju en sak att prata, en annan att agera. Detta förstärker också intrycket av att Luleå faktiskt är intresserade av att ge unga spelare chansen.

Blev lite sugen att fara och kika på träningen imorgon om jag hinner. Där har Luleå Hockey någonting att jobba på, de senaste träningstiderna som ligger uppe på hemsidan är från november... Så är det någon som vet vilken tid Luleå tränar imorgon får ni gärna slänga in en kommentar.

Heja SVT!

    Skrivet den 2008-12-20 kl. 19:11:11

Vilket totalt fiasko SVT's hockeysändningar har blivit! För det första skämde de ut sig från första stund när de plockade in ett gäng människor att stå och heja i studion redan till förra turneringen, steg nummer två tog de i torsdags när de delade ut röd-gröna lappar för publiken att hålla upp för att visa vad de tyckte om spelet. Och så idag då, när man väljer att bryta matchen (för Landet Runt!) just innan straffavgörandet för att hänvisa till en webbsändning som till råga på allt inte fungerar. Och detta ska man till råga på allt betala för...? Vilket skämt!

Dagens...

    Skrivet den 2008-12-19 kl. 14:37:40

Jag vet inte om det är jag som har dålig humor eller om det verkligen var så kul, men jag satt och skrattade mig igenom det här. Fanns några höjdpunkter som var lite bättre än andra, men sånt här är alltid kul att läsa!

Omark visade varför han är med...

    Skrivet den 2008-12-18 kl. 23:07:46

Jag vet inte när en turnering i EHT har varit så intressant som den här. Givetvis är enda anledningen de fyra Luleåspelarna, och kanske framförallt "Övertorneås finest" Omark och Harju. Hade givetvis hoppats på ett roligare resultat än 2-6, men tyvärr blev det ju spiken i kistan när Tjeckien gjorde tre snabba mål i slutet av andra utan att Sverige för den delen hade varit så dåliga, de borde snarare haft ett eller kanske två mål själva när det istället rann iväg. Men det hjälper inte att ha ett bra anfallsspel när försvaret inte fungerar, framförallt inte mot kontringsstarka tjecker.

Hur bra är inte Linus Omark? Utan några som helst premiärnerver (vad det verkade) gick han in i matchen mot Tjeckien med precis det spelet som tog honom dit. Så jäkla kul att se hur han tog för sig redan i sin första match. Med lite tur hade vi kanske kunnat få se ett mål också. Uppenbarligen klarar han sig även på högre nivåer än Elitserien.

Johan Harju spelade väl helt okej, försvann precis som resten av kedjan ju längre matchen gick och skulle väl kanske ha agerat annorlunda när Tjeckien gjorde 4-0. Men det är lätt att vara efterklok...

Mattias Modig fick inte precis någon rolig match i målet, men försvaret var ju samtidigt bedrövligt och han inte fick mycket till hjälp även om det var ett eller ett par mål som han kanske skulle kunnat ta, eventuellt nån mer med det där lilla extra flytet. Behöver jag säga att jag är orolig över hur han tar det här? Jag hoppas verkligen att Bengt-Åke låter honom stå en match till.

Kristofer Berglund fick börja på bänken men fick komma in i andra perioden. Bättre förstabyte kunde han ha fått, först ett fint pass till en forward för att starta ett anfall, men där vem det nu var på något vis slarvar bort pucken till en tjeck som kontrar och gör det riktigt bra när han lyckas ta sig runt Kristofer, som drar på sig en avvaktande utvisning, för att sen lägga in pucken i mål. Men resten av matchen tycker jag att han skötte bra.

Utöver Luleåspelarna då? Jag gillar Fredrik Pettersson som alltid spelar med mycket energi. Utöver honom är ju Mårtensson-Weinhandl-Håkansson en inte så dålig kedja, oavsett om man vill det eller ej är det bara att gratulera Linköping till att de återigen spelar ihop nästa säsong...

Ny match på lördag, och då hoppas jag att vi får se mer av kedjan med Omark, Harju och Skellefteås Jimmie Eriksson och att de fortsätter med det spelet som de hade idag. Men viktigast av allt är att man får ordning på försvarsspelet.

Annandagshockey?

    Skrivet den 2008-12-18 kl. 17:48:27

Har du tänkt att gå och se matchen mot Modo den 26e december så är det en bra idé att köpa biljetterna redan nu för att vara säker på att få tag på någon. Det ryktas nämligen om att det är bra åtgång på biljetterna. Föga förvånande, med tanke på att det dels är mycket hemvändande folk som tar chansen att se på hockey under mellandagarna samtidigt som lagets resultat den senaste tiden ökar intresset och drar lite mer folk.

Varför inte köpa en biljett i julklapp till föräldrar, syskon, kusinen eller vem ni nu kan tänkas ta med er på hockeyn?

Motgångarna sitter kvar...

    Skrivet den 2008-12-16 kl. 21:53:09

Skellefteå AIK3314 910 +17 54   
Luleå HF3315 9 +11 54   
Linköpings HC 3315 10 +7 54   
Färjestad BK 3316512 +10 53   
Frölunda HC 3314712 +952   

Jag har lite svårt att ta till mig och förstå att tabellen ser ut som den ovan gör. Det känns overkligt och konstigt, lite som att man har klampat in hemma hos en gammal bekant som man inte träffat på många år och tagit för sig i skafferiet.

År efter år har vi vid den här tiden krigat nästan så långt ner man kan komma i tabellen för att ta oss uppåt och för att slippa helvetet i slutet av säsongen där ett mål hit eller dit kan betyda så mycket. Jag lever fortfarande kvar lite i den världen. I alla dessa år har jag knappt brytt mig om att lägga märke till hur det ser ut i toppen av tabellen, vi har ju inte riktigt varit i närheten och då har det inte ens känts nödvändigt att bry sig om. När jag sätter mig för att kolla på tabellen är inte toppen det första jag kollar in, det är botten. Och när Luleå låg femma var inte det första jag kollade på hur många poäng vi hade upp till lagen ovanför oss - det var hur många poäng vi hade till godo på lagen kring strecken.

Nu är det ju av förklarliga skäl lite svårt att kolla åt så många andra håll än neråt, men strecken skrämmer mig fortfarande lika mycket trots att det är elva poäng ner till Rögle på nionde plats... Allting kan uppenbarligen hända i år. För bara några veckor sedan låg ju faktiskt Rögle tillsammans med Modo och Brynäs i toppen, och nu är det de som krigar kring strecken istället för vi.

Många kanske skulle kalla mig pessimist, men jag vet inte om det är rätt ord för att beskriva det. Orolig kanske är ett bättre ord. Jag är inte den som tror att det ska gå dåligt resten av säsongen, men jag vågar inte tänka att det ska gå bra, åtmistone inte så här bra. Det är 22 omgångar kvar av Elitserien, och hur gärna jag än önskar att den där gamla bekanta personen är vår bästa vän i mars så tänker jag inte ta ut minsta lilla i förskott. Det enda jag kan konstatera är att vi åtminstone får fira jul på ett väldigt trevligt ställe...

Harju till landslaget...

    Skrivet den 2008-12-16 kl. 16:31:33

Nils Ekman tackade nej till Channel One Cup, och då fick äntligen Johan Harju den där platsen som många önskade åt honom i landslaget. Kul för Harju och kul för Luleå Hockey som nu har fyra spelare med i Tre Kronor. Kan Bengt-Åke göra någonting annat än att sätta ihop Harju och Omark i samma kedja nu? Tveksamt...

Tack och adjö!

    Skrivet den 2008-12-16 kl. 16:26:32

Jag glömde nämna massor av saker som jag hade tänkt på igår efter matchen, men så kan det gå ibland. En av sakerna var Daniel Olofsson.

Igår gjorde han sin sista match med Luleå Hockey, åtminstone för den här gången. Jag tycker att han har skött sig väldigt bra under hans tid här och han växte ju längre tiden gick. Tre mål och ett assist hann han med att göra på sina 16 matcher - helt klart godkänt. Nu är det dags för "Ragge" att ta steget tillbaka till Piteå och division 1 och det är bara att önska honom lycka till även där.

Mitt lag - det bästa laget...

    Skrivet den 2008-12-16 kl. 00:16:07

Jag sitter här och känner mig ganska tom faktiskt... Laget som låg "hopplöst sist" efter nio omgångar, laget som förlorade sju raka matcher och som skulle åka raka vägen ner i kvalserien och sen vidare därifrån till Allsvenskan, laget som reste sig på 9,9 och likt en katapult studsade upp och tog poäng i elva raka matcher av bara farten, MITT lag, de ligger på en delad förstaplats... Eller andraplats om ni nu tycker att det känns bättre att säga för er, för mig kvittar det, för mitt lag är inte längre laget som alla hånskrattar åt, som alla ser som ett lag som man bara ska kvittera ut tre poäng från innan matchen ens är påbörjad. Jag har nog inte förstått det, men: Mitt lag är bäst.

Linus Omark och Johan Harju... Ja, de kanske är bra helt enkelt.
Robin Lindqvist gör två mål och ett assist, då förlorar inte Luleå Hockey någon match vill jag lova!

Robins sista mål, och även Omarks sista, är mål som personifierar Luleå Hockey. Det behöver inte vara snyggt, men gör man jobbet kan det gå vägen ändå.

När spelare slänger sig och täcker skott med 30 sekunder kvar av matchen och tre måls ledning, då vill man nästan fälla en tår.

Det finns tre lag som är extra sköna att vinna mot: Skellefteå, Färjestad - och Linköping. Av den anledningen mår jag om möjligt lite extra bra.

Jag vill egentligen inte lyfta fram någon speciell spelare, alla har tagit på sig en roll och hittat sina arbetsuppgifter som de har genomfört i match efter match och Luleå Hockey vinner för att de är ett lag, inte för att de har ett fåtal spelare som kan hantera en klubba och en puck lite bättre än alla andra. Ibland är det inte storleken på spelarnas lönekuvert som avgör hur poängen i en match fördelas...

Det är inte bara Luleå Hockey som ska ha beröm. Luleåfansen som har slutit upp till dessa tre bortamatcher ska ha massor med cred! Ni har gjort ett riktigt bra jobb!

Äh, nu tar vi jullov! Och vi gör det nästan så högt upp man kan komma. Tack för årets bästa julklapp!

Nu ska jag njuta i tio dagar innan jag kopplar på verkligheten igen och börjar tjata om att arbetet måste fortsätta...

Bortaturnén, The End...

    Skrivet den 2008-12-15 kl. 16:29:37

Så var det då dags för den tredje och sista matchen på säsongens längsta roadtrip. Luleå Södra, Linköping, kalla dem vad ni vill, står hur som helst för motståndet och de har tydligen inte imponerat speciellt mycket där hemma i chokladasken. Kanske kan även vi lyckas stjäla en bit eller tre ur den ikväll...

Elva dagar till nästa match för nästan alla spelare, då är det ju ett bra läge att köra skiten ur sig nu och visa även östgötarna varför Luleå Hockey ligger där de ligger i tabellen. Sen är det fritt fram att hugga in på julmaten.

Förra matchen mellan Luleå och Linköping var antagligen den bästa jag har sett hittills den här säsongen, båda lagen visade sin kapacitet och som grädde på moset gick Luleå segrande ur striden. Kan vi få se en lika rolig match idag?

Fröshaug gör sitt första besök "hemma" sen han tog sitt pick och pack och lämnade laget för Luleå. Kan inte han göra sin bästa match sen han kom hit (borde inte vara så svårt...) och sänka sitt gamla lag? Hittills undrar man ju nästan om han har spelat alls...

Samma lag som spelade mot Södertälje spelar idag, plus att Lidhammar är med som extraforward.

Tre sköna poäng...

    Skrivet den 2008-12-13 kl. 21:54:20

Dagens match var betydligt bättre än den vi såg i torsdags. Trots att Södertälje lyckades kvittera obehagligt tidigt i tredje perioden så genomförde Luleå det som återstod av matchen bättre än vad man har mäktat med tidigare med ett eller ett par måls ledning, och man borde kanske till och med ha satt något ytterligare mål.

Chabada - Lindgren - Bartecko var riktigt bra idag! Det enda kommentatorn fick ur sig så fort de visade sig på isen var att de var omöjliga att spela mot, och stundtals var det nästan så. De snurrade och snurrade, fick med sig en utvisning, och så snurrade de lite till. Och dessutom gjorde de ju mål också.

Modig är en rätt skön kille, först går han och grinar till lite på en Södertäljespelare (Videll eller Klasen? Jag har inte lärt mig... Klasen.), och sen när kommentatorn frågar om det svarar han på ett ungefär: "Han kollade på mig, så jag knuffade till honom lite."

Var Radek Philipp brottare i sitt förra liv?

Luleå Södra borta på måndag innan det är dags för julmaten att ta över. Högintressant match...

Historien återupprepar sig...

    Skrivet den 2008-12-11 kl. 21:30:23

Att det ska vara så jävla svårt att vinna i Stockholm... Jag fattar det inte.

Bittert, men imorgon kanske jag är nöjd med en poäng...

Första stoppet...

    Skrivet den 2008-12-11 kl. 16:35:21

Tre raka bortamatcher låter inget vidare kul. Och av den anledningen var det ännu skönare att vi fick med oss tre poäng i tisdags, det hade känts ganska tungt att gå in i detta med två förluster i ryggen. Djurgården, Södertälje och Linköping är vad som väntar, och även om många kanske inte skräms av Djurgården eller Södertälje med tanke på att de ligger där de ligger i tabellen kommer det bli tufft. De har hemmaplan - det har inte vi.

Djurgården är alltså första stoppet. Och första hotet. Läste att Luleå inte har vunnit i Stockholm sen 2005, men det är en trend som förhoppningsvis tar slut idag. Förra matchen mot Djurgården tror jag att alla nog helst vill glömma bort. 4-3 med bara sekunder kvar. Och så PANG! 4-4 och förlängning. Och när matchen var slut hade vi förlorat. Vi som hade matchen i en liten ask. Men efter det har mycket hänt. Djurgården har mött oss två gånger i år, men båda gångerna var innan vändningen kom. Nu ska det riktiga Luleå Hockey visas upp i huvudstaden.

Burra har följt med laget söderut och skadan är lite dag-till-dag, men ikväll kommer han inte vara med. Jag skulle gissa på att man kör på samma kedjor som man gjorde förra matchen då, där Lidhammar går in med Almtorp och Olofsson och Fröshaug spelar med Robin Lindqvist och Emil. Modig fortsätter i målet.

Jag har en önskan. En bra start på den här bortaturnén! Det är väl inte för mycket begärt?

* * *

Okej, glöm det jag sa om kedjorna. Byt plats på Emil och Lidhammar så får ni kvällens uppställning.


Krigarhjärtat segrade...

    Skrivet den 2008-12-10 kl. 15:51:47

Jo, jag överlevde den här gången också...

Allvarligt talat. Fy fan vilken skön seger!

Matchen var väl ungefär som man skulle kunna tänka sig en derbymatch, tufft och jämnt. Och tuffast var Luleå.

- Pierre Johnsson - kung!
- När Obie laddar för slagskott skulle jag knappast ställa mig i vägen och försöka stoppa pucken.
- Viktor Lindgren förtjänar att nämnas, han har tagit ett jättekliv den här säsongen. Många kanske påstår att det är lätt att spela med Bartecko och Chabada, men kom ihåg att innan han fick chansen där fanns den så kallade L-kedjan, och där kunde han minsann också.
- Och sist men inte minst - Mattias Modig. Han gav mig hjärtstopp ett par gånger igår också, lite som vanligt alltså. Men han räddade oss också ett antal gånger. Och så länge han räddar puckarna så borde man ju egentligen inte klaga, men lite mer känsla för när det är läge att lämna målgården önskar jag ändå att han kan skaffa sig.

Många var vi som hoppades på att skadan på Burra inte skulle vara allvarlig när han haltade av efter bara ett byte. Och nu kommer det positiva rapporter, skönt!

Jag antar att Elin Ala bojkottade matchen igår, det är ju ändå inte spännande längre...

Luleå vann tack vare sitt eget spel igår. Det spelet där alla har ett hjärta lika stort som Norrbotten och krigar till slutsignalen ljuder. Skellefteå kunde ha gjort fler mål, men med spelare som slänger sig och täcker skott och en målvakt som tog det som trots allt gick fram (bara fem skott i sista perioden trots kvitteringsjakt), så lyckades man återigen hålla undan och till sist vinna trots att den sista minuten var lååång.

Nu blir det ingen mer hockey på hemmaplan på över två veckor, men innan spelarna får ta jullov väntar tre raka bortamatcher.

Kalla det vad ni vill...

    Skrivet den 2008-12-09 kl. 16:29:58

....men ingen kan säga att kvällens match inte betyder någonting. Det snackas hockey och derby och hela faderullan överallt, Luleå och Skellefteå ligger båda på slutspelsplats och har spelat riktigt bra hittills, och till råge på allt så skiljer det bara fyra poäng lagen emellan.

Jag tror nästan att det där miniuppehållet i helgen var nödvändigt. Några dagar till att rensa skallen och inte tänka på hockey alls, för att sen börja ladda. Inför årets hittills (på förhand) grymmaste match. Men är det någon match man egentligen inte behöver ladda för så är det väl dem mot Skellefteå, det kommer liksom av sig självt ändå. Jag skulle kunna springa ett maraton just nu kan jag meddela - och det är över två timmar kvar till match!

I Luleå är Jonas Almtorp tillbaka och går in på sin gamla vanliga plats med Burra och Olofsson, och laget ser ut som det har gjort den senaste tiden. Modig står.

Det är bara dumt att ens försöka gissa hur det ska gå i kvällens match, och lagen vet nog mycket väl hur man måste och ska spela. Men jag hoppas att vi får se en grym match med en riktigt bra stämning, 5600 personer tar plats i Coop ikväll och då ska det inte vara någonting annat än ett jävla liv matchen igenom.

Pierre Johnsson får avsluta det här inlägget med sitt citat efter förra matchen.

"Vi är så jävla förbannade att vi förlorade och det ska Skellefteå få sota för. Vi kommer riktigt laddade till derbyt!"

På Tekarns begäran...

    Skrivet den 2008-12-08 kl. 21:31:06

Tekarn lämnade en kommentar till mitt förra inlägg där han efterlyste dokumentären om Luleå Hockeys säsong efter guldet. Och visst, efter lite rotande i den gamla bloggen hittade jag vad jag sökte. Tyvärr lyckades jag inte få in klippet hit på bloggen, men här hittar ni dokumentären.

På tal om Omark...

    Skrivet den 2008-12-08 kl. 18:55:32

Här kan ni se ett kul reportage om Linus Omark som Hockeyligan gjorde innan matchen mot Frölunda förra veckan, en bit in i programmet. Hur känns det att tackla Emil Kåberg? Och var har Linus fått sin talang ifrån? Kolla reportaget så får ni veta...

3+3=5...

    Skrivet den 2008-12-08 kl. 18:20:28

Så var det då dags för ytterligare en meningslös landslagsturnering som jag i slutändan kommer att sitta och kolla på ändå. Men tro det eller ej - den här gången kommer jag vara intresserad. Inte för att det är landslaget, och inte heller för att tre Luleåspelare är uttagna, utan för att jag vill se hur Linus Omark som äntligen får debutera klarar sig mot bättre motstånd.

Utöver Omark är även Kristofer Berglund och Mattias Modig uttagna. Berglund är ingen skräll, lite mer oväntat är det däremot att Modig tar en av målvaktsplatserna. Att Modig har varit bra är det inget snack om, men jag trodde nog att det fanns fler före honom i kön. Men ändå, kul för honom efter allt som har varit.

I och med dagens uttagning har Luleå nu haft med fem olika spelare i Tre Kronor i år, och vad som nästan är roligare än det är att av dem fem är det bara Janne Sandström som är äldre än 22 år.

Grattis, J20!

    Skrivet den 2008-12-07 kl. 15:59:33

En match återstår för Luleå Hockeys J20 innan höstomgången tar slut (Skellefteå borta nästa lördag). Man började säsongen bra med 13 raka segrar för att sen fortsätta med att blanda vinster och förluster, men man lyckades ta sig till den fortsatta topp 8-serien med de fyra bästa lagen från den norra och södra serien. Riktigt kul, och förhoppningsvis får vi också se laget spela slutspel till våren.

Grattis, och lycka till med resten av säsongen!

Och där sprack det...

    Skrivet den 2008-12-04 kl. 23:27:40

Ärligt talat skiter jag i sviten som sådan, jag bryr mig bara om poängen som kommer med den. Och då var elva raka matcher ganska trevligt. Men nu är det slut och det kändes lite som så innan matchen också, att är det någonstans vi ska förlora så är det väl nere i Karlstad. Tycker som sagt inte om de matcherna för fem öre. På ett sätt känns det ändå skönt att sviten inte finns längre. Inte för att det på något sätt är kul med noll poäng, jag hade gärna vunnit varje match, utan för att jag har varit så less på att i stort sett allt som har skrivits om Luleå Hockey den senaste tiden på ett eller annat sätt har handlat om sviter hit och sviter dit. Har det inte varit poängsviten så har det varit Omarksviten och det blir tröttsamt att läsa och höra om samma saker gång på gång, trots att även jag har en viss del i det som har skrivits. Och då är det inte ens jag som spelar matcherna! Jag undrar hur spelarna har känt? Nu får jag väl stå ut med tjatet även imorgon då allt om kvällens match står i tidningarna, men efter det hoppas jag att det är slut.

Men idag kunde det ha gått vägen. Om vi inte hade släppt in tre mål i boxplay. Och framförallt: Om inte Modig hade bjudit på ett par av sina patenterade returer rakt ut till motståndaren. För faktum är att Luleå tog tag i matchen efter sina två snabba mål i slutet av andra, och in i början av tredje då man hade vänt både resultatmässigt och spelmässigt. Men så kom returerna i helt fel läge och matchen vände igen.

Måste säga att det känns konstigt att förlora... Jag kan väl inte påstå att jag har glömt bort hur det kändes, för några av de oavgjorda matcherna gjorde mig faktiskt mer besviken än vad dagens nollpoängare gjorde och fick mig att känna den där känslan av förlust, men man har ju vant sig vid att ändå få med sig poäng när det har gått över en månad sen den senaste förlusten. Som sagt, det känns konstigt.

Vi fick ju åtminstone vara trea i två dagar. Alltid något...

Inte nog med att vi förlorade, nu får vi älta det ända till på måndag då det är dags att börja ta tag i tisdagens match. Och i den finns inte ens förlust med som ett alternativ. Dessutom kommer det vara jobbigt att sitta och se de andra lagen ta poäng på lördag när vi inte kan göra ett dugg åt saken...


Mardröm... Eller?

    Skrivet den 2008-12-04 kl. 19:01:09

Det finns ett par matcher varje säsong som jag inte tycker om. De i Karlstad. Och ikväll måste vi återigen ställas mot Färjestad just där.


Förra matchen mot Färjestad slutade 1-0 till oss och trots resultatet var det en helt okej match, där målvakterna fick synas lite extra. Och samma målvakter står på isen idag. Frågan är bara om det kan bli samma resultat?


Luleå saknar fortfarande Tommi Miettinen och Jonas Almtorp, men i övrigt verkar det vara lugnt.


Ikväll fortsätter dessutom rekordjakten. Tar Luleå Hockey poäng idag så gör de någonting som inget annat lag har gjort tidigare i föreningens historia. Men, rekordet är dryga två timmar bort, och där i mitten står ett gäng Färjestadsspelare. Dessutom har vi en svit att spräcka också - Färjestads hemmasvit mot oss som just nu lyder på sex matcher.


Den där matchen...

    Skrivet den 2008-12-03 kl. 21:23:47

Det är tur att jag är ung och frisk måste jag säga, annars är det inte så säkert att jag hade suttit här idag. Tredje perioden igår är tillsammans med Brynäsmatchen för två säsonger sen och väntan efter förra årets sista match antagligen det värsta jag har varit med om. Det ska ju inte vara möjligt att vinna med den pressen Frölunda hade!

Jag är så jäkla imponerad av hur man aldrig gav upp igår, alla gav verkligen sitt allt när det gällde som mest, och det är antagligen det jag älskar mest med det här laget. Det finns en sån grym moral, hjärta och kämpaanda och det är något som jag värdesätter högt.

Hur lyckades Mattias Modig bara släppa ett mål förbi sig?! Plocken såg ut att vara preparerad med såpa och benskydden liknade en studsmatta, men Frölunda lyckades ändå inte få pucken över linjen.

Ja, jag hade nog varit precis lika arg som alla Frölundaiter om domsluten hade varit åt motsatt håll. Det var dessutom inte bara målsituationerna som var konstiga, jag tycker att Vinnerborg/slovaken var svajiga matchen igenom.

Pierre Johnsson har lyckats vinna många Luleåhjärtan under sin korta tid här. Och det är inte så konstigt, för det är svårt att inte tycka om honom.

Men oavsett om det var välförtjänt eller inte, tre poäng är tre poäng som vi behöver och matcher likt den igår är alltid de skönaste att vinna.

* * *

Mardrömsmatch imorgon...

Det ska inte gå att vinna...

    Skrivet den 2008-12-02 kl. 22:57:51

Herregud vilken match! Min puls är fortfarande inte på sin normala nivå tror jag...

Jag ska hämta mig lite till och så tar vi resten då.

RSS 2.0